Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sztrapacska

2008.10.31

Hozzávalók egy családi ebédhez!

Vegyünk egy kiló krumplit, két tojást, kb. ½ kiló lisztet, 30 deka juhtúrót (szlovákul: tvaroh), valamint 3-4 ujjnyi füstölt szalonnát!

A szalonnát kockázzuk fel apró darabokra, és pirítsuk meg zsírjában! Hámozzuk meg, majd reszeljük le a krumplit a sajtreszelő kisebb fokozatán, vagy külön e célra készült burgonyareszelőn! Érdemes a krumplireszeléket a művelet folyamán lisztezni, esetleg kevés tejjel keverni,mert így nem barnul meg. Miután lereszeltük az összes krumplit és beleszórtuk a lisztet, keverjük a masszához a két tojást és az olvasztott szalonna zsírjából ízlés szerint egy-két evőkanálnyit! Sózzuk meg a masszát, majd, ha szükséges, keverjünk még bele egy kis lisztet!

Vizet forralunk, megsózzuk, majd beleszaggatjuk a burgonyás tésztánkat. Szép, kövér galuskákat készítsünk belőle, s közben finoman kevergessük meg a vizet! Mikor a galuskák a víz színére úsznak, még 5 percig főzzük őket közepes lángon.

Szűrjük le a galuskákat, csöpögtessük le őket, majd vegyünk elő egy tepsit, szalonnabőrrel kenjük meg, és rázzuk bele a galuskákat! Szórjuk rá a galuskára a juhtúrót, majd jöhetnek a pirult töpörtyűk! Esetleg egy kis szalonnazsírral is meglocsolhatjuk a tetejét.

Tegyük sütőbe, és néhány percig süssük, míg a juhtúró olvadni nem kezd!

 

Sörrel tálalva az igazi!

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.