Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Palacsinta

2009.01.12

 

 

Kép

 

A palacsinta

az egyik legnépszerűbb étel  -  gyerekek, felnőttek közös kedvence. Ez nem csoda, hiszen gyorsan és könnyen, változatos és finom ételeket készíthetünk belőle. A palacsinta lehet édes és sós is, melegen és hidegen is fogyasztható. Továbbá az egészséges változata kimondottan gazdagítja fontos rostokkal és vitaminokkal a táplálkozásunkat..

Alap palacsinta tészta

 A legtöbb hagyományos magyar palacsinta recept cukrot tartalmaz. Erre semmi szükség – nem csupán az alakunkat kíméljük meg, de a cukrozatlan massza kevésbé ég oda vagy tapad le a serpenyőbe!

Az alábbi palacsinta alaptészta abban is különbözik a szokásostól, hogy olajat keverünk a tésztába, így a serpenyőt csak egyszer, sütés előtt kell kikenni, így a palacsinta kevésbé ég oda, illetve ragad le.

Hozzávalók

  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 3 dl  tej
  • 1 csipet só
  • 1 ek olaj
  • szódavíz

Elkészítés

  1. Keverjük el a tojást, a tejet és a lisztet egy kézi-turmixszal vagy robotgéppel . Adjunk annyi szódavizet hozzá, hogy a massza legyen tejszín sűrűségű és csomómentes.
  2. Adjuk hozzá az olajat és a sót, keverjük tovább, amíg az olaj rendesen elkeveredik. Ha van időnk, pihentessük fél órát a masszát, de ez kihagyható.
  3. Kenjük ki egyenletesen a palacsintasütőt, és amikor felforrósodott, 1 kis merőkanál tésztát egyenletesen oszlassunk el a palacsinta sütőben, majd mindkét oldalát süssük közepes lángon 1-2 percig. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda!
  4. Borítsuk a palacsintákat egymás tetejére egy langyos tányérra.

Egészséges palacsinta

A palacsintát nagyon könnyen  egészséges sütivé  vagy alaptésztává varázsolhatjuk, ha teljes-kiőrlésű lisztet használunk finomított fehér liszt helyett.

Palacsintát lehet készíteni kukorica lisztből, hajdina lisztből, rizslisztből, bablisztből stb – ezek glutén-mentesek, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Diétázók pedig készíthetnek palacsintát mandula lisztből. Amennyiben glutén-mentes lisztet használunk, 2-3 tojás szükséges a tésztához.

Tippek

  • Könnyebb lesz a tészta, ha a tej fele helyett szódavizet esetleg vizet használunk.
  • Gyerekeknek, vagy ünnepi alkalmakra fém keksz-szaggató formák segítségével süssünk ki speciális motívumokat – pl csillag, hóember (karácsonyra), nyuszi, tojás (húsvétra), szív (valentin nap, évforduló), számok (születésnap, évforduló). Díszítsük a figurákat tovább lekvárral, csokoládémázzal,  tejszínhabbal stb - vagy mártogassuk  csoki fondü-be!
  • Édes palacsinta tésztába tehetünk reszelt almát, reszelt citrom héjat, kakaót vagy fahéjat – míg sós alaptésztába reszelt cukkíni, hagyma, spenót vagy fűszernövények is keverhetők.
  • A palacsintát sok mindennel tölthetjük. A klasszikus édes palacsinták a lekváros, túrós, diós, mákos, kakaós, citromos (citromlé, porcukor), csokoládékrémes töltelékek. Különleges desszertet készíthetünk kakaó, fahéj, mogyorókrém, tejszínhab gyümölccsel vagy befőttel való párosításával  - tekerjük fel a megtöltött palacsintát, vagy készítsünk tortát a megkent palacsintákból.
  • Mini gundel palacsintát készíthetünk raclette sütőkben – az elkészült palacsintát vágjuk fel a sütő méretének megfelelően, tegyünk rá mogyoró krémet, mazsolát, egy kis rumot majd a tetejére csokikrémet. Süssük 2-3 percig.
  • A palacsinta (főleg a kukorica, rozs vagy hajdina palacsinta) remekül felhasználható tortilla-ként –  kenjük meg valamilyen szósszal majd tekerjünk bele maradék hús darabokat, zöldségeket, salátát – isteni finom!
  • A palacsintát tálalhatjuk feltekerve, háromszögletűre, vagy bukszára hajtva is.
  • Lángoló palacsintát készíthetünk egy kis (felmelegített) rum hozzáadásával -  a megtöltött, feltekert vagy hajtott palacsintát öntsük le a rummal, és gyújtsuk meg! Nagyon finom a diós és csokoládés palacsintával.
  • Amerikai palacsintát készíthetünk a fenti masszából – adjunk hozzá 1-2 kk sütőport. Tálaljuk vajjal és mézzel (vagy juhar sziruppal).
  • A palacsintát le lehet fagyasztani, így készítsünk dupla, tripla adagot – a palacsintákat később felhasználhatjuk egy gyors vacsihoz.. 
  • Maradék palacsintát vágjunk csíkokra, tegyük hűtőszekrénybe vagy fagyasszuk le. Felhasználhatjuk levesbetétként.
  • Palacsintaszerű lepényt készíthetünk pürézett babokból is - pl mungóbab, csicseriborsó, szójabab - ezt lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Különleges palacsinta receptek

A palacsintát felhasználhatjuk sütemények alaptésztájaként vagy elő- ill főételek készítéséhez. Íme néhány ötletes recept:

hortobágyi húsos palacsinta

spenótos palacsinta

stb, stb, stb...

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.