Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Görög ételreceptek

2008.10.19

 

Kép Muszaka, avagy marhahúsos padlizsán

Hozzávalók: 40 dkg marhahús, 3 tojás, só, bors, zöld petrezselyem, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 3 nagy paprika, 1/4 kg paradicsom, 2-3 csipet bazsalikom, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejföl.

 

A sovány marhahúst kétszer átdaráljuk, hozzáadunk egy tojást, sót, borsot, bazsalikomot, zöldpetrezselymet és zsemlemorzsát. Jól összedolgozzuk. A padlizsánt ujjnyi vastagságú karikára vágjuk. Olajban kisütjük. A paradicsomot, paprikát szeleteljük karikára. A kizsírozott tepsibe lerakjuk sorba a padlizsánt, a húst, a paradicsomot, paprikát, majd újra ugyanezt, míg el nem fogy. Két tojássárgáját keverjük el tejföllel és öntsük a rakott padlizsán tetejére. Alufólia alatt süssük gázsütőben. Ha megpuhult, vegyük le a fóliát és süssük szép pirosra a tetejét. Tálaljuk friss salátával.

 

Mussaka 2. változat

muszaka

Hozzávalók:
1 kg padlizsán, 2 db vöröshagyma, 5 evőkanál olaj, 50 dkg darált bárány -vagy marhahús, 1 kupica vermut, só, őrölt bors, őrölt szerecsendió, 1 teáskanál oregánó, 5 dkg zsemlemorzsa, 30 dkg paradicsom, 10 dkg reszelt sajt.
A besamell mártáshoz: 4 dkg vaj, 8 dkg liszt, 3 dl tej, 2 db tojás, csipetnyi só, őrölt fehér bors.
Elkészítés:
A paradicsomot meghámozzuk, vastagabb szeletekre vágjuk, besózzuk és 40 percig félretesszük. Ezt követően szárazra töröljük, kevés olajon mindkét oldalát megsütjük. A darált húst apróra vágott vöröshagymával, vermuttal pároljuk, ízesítjük sóval, őrölt borssal, őrölt szerecsendióval és oregánóval. Hozzákeverjük a zsemlemorzsát, és a kockákra vágott paradicsomot. A tűzálló tálba először a padlizsánszeleteket rakjuk, erre kerül a párolt darált hús, majd a paradicsomot is ráfektetjük. Ekkor a vajból, lisztből, tejjel főzött besamelmártást elkeverjük a 2 db tojással, és a tetejére simítjuk. Reszelt sajttal megszórjuk, és 180 fokos sütőben 60 percig sütjük.

 

Gyros Görögország, görög, ételek, Gyros, pitában tepsiben


Hozzávalók: 1 kg apró darabokra vágott hús (általában kecske vagy bárányhúsból készítik)
2 apróra vágott hagyma
2 csésze kemény reszelt sajt 3 tojás 1 csésze olvasztott vaj
só, bors 1 marok apróra vágott petrezselyemzöld
2 lk paradicsompaszta
3 cikk fokhagyma
1 kiskanál zöldmenta 1
1/2 csésze olívaolaj
1/2 kg réteslap (vagy pita)


Elkészítés: 1. A felhevített olajon megfuttajuk a hagymát, majd hozzáadjuk a húst. Miután kifehéredett és felitta a levet amit enged, hozzáadunk egy pohár vizet, a petrezselymet, a paradicsompasztát, a fokhagymát, a zöldmentát és addig főzzük lassú tűzön amíg felissza a levét. Sózzuk, borsozzuk.
2. Felverjük a tojásokat, összekeverjük a sajttal és hozzáadjuk a langyossá hűtött húsos masszához, ízesítjük.
3. Egy nagy tepsi alját kivajazzuk, leterítjük az első réteslapot, megkenjük olajjal, lefektetjük a második réteslapot és ezt addig folytatjuk amíg a réteslapok felét ily módon a tepsibe helyezzük. Ezekre jön a húsos massza, majd a maradék réteslapokat ugyanígy egymás között megkenve, a húsra helyezzük.
4. A tetejét megkenhetjük tojássárga, pici víz, olaj keverékével de lehet egyszerűen csak olajjal megkenni. Bekarcoljuk a szeleteket, anélkül hogy a húsig átvágnánk a réteslapokat, megfröcsköljük vízzel és közepes sütőben, az alsó rácson pirosra sütjük. Mielőtt kivennénk meggyőződünk róla hogy az alsó lap is pirosra sült (megemeljük egy tálalólapáttal a szélét). Melegen és hidegen is tálalható.

 

 

Csirke szuvlaki - kotopoulo souvlaki

Hozzávalók:
1 1/2 kg kicsontozott, lebőrözött csirkemell,
1/2 dl citromlé,
1/3 dl olívaolaj,
2 ek. oregánó,
só,
8-12 kis nyárs

Elkészítés:
Vágjuk fel a csirkemellet hosszú, 3 cm széles csíkokra és szúrjuk fel a nyársra. Egy lapos serpenyőben (melybe beleférnek a nyársak), keverjük össze az olívaolajat, a citromlevet és az apróra vágott friss oregánót, majd öntsük rá a keveréket a felszúrt csirkemell-csíkokra. Sózzuk ízlés szerint és legalább két órára tegyük hűtőbe, hogy a fűszerek aromája átjárja a húst. Forró grillen vagy öntöttvas-sütőlapon süssük meg, folyamatosan forgatva és páclével locsolgatva. Körülbelül 10 perc alatt elkészül, a nyárssal együtt tálaljuk, forrón.

Tipp: A csirkét kis darabokra vágva húzzuk nyársra, majd sütés után húzzuk le róla és pitába töltve tálaljuk kockára vágott paradicsommal, uborkával és hagymával.

Tipp: Bármilyen más húsból is elkészíthető.

 


 

Stifado - hagymás, paradicsomos hússzelet

Hozzávalók:
1 kg borjúlapocka,
1 hagyma,
1 1/2 dl száraz vörösbor,
1 1/2 dl olívaolaj,
4 érett paradicsom,
1 ek. paradicsompüré,
1 babérlevél,
só,
1 kg gyöngyhagyma

Elkészítés:
Pirítsuk meg a borjúlapockát az olívaolajban, adjuk hozzá a hagymát, és mikor üvegesre pirult, öntsük fel a vörösborral. Adjuk hozzá a hámozott, apróra vágott paradicsomot, egy kevés vízben feloldott paradicsompürét, a fűszereket és 1/2 dl forró vizet. Fedjük le és lassú tűzön pároljuk 1 1/2 órán keresztül. Adjuk hozzá a gyöngyhagymát (a nagyobbakat vágjuk félbe), és főzzük még egy órát. Tipp: Ízesíthetjük még fokhagymával és rozmaringgal.

 

 

Taskebap - rkölt görögösen

Hozzávalók:
1 kg hús,
1 fej hagyma,
1 l paradicsomszósz,
2 teáskanál cukor,
olívaolaj,
só,
bors,
oregánó

Elkészítés:
Vágjuk apróra a hagymát és pirítsuk üvegesre az olajon egy lábosban. Adjuk hozzá a kockára vágott húst, és pirítsuk meg minden oldalán. Sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a cukrot, a paradicsomszószt és ugyanannyi vizet. Főzzük addig, míg a hús megpuhul (legalább 1 óra). Rizzsel vagy sült burgonyával kínáljuk.

 

Tzatziki - Joghurtos, fokhagymás uborkasaláta

Hozzávalók:
1 kg uborka,
1 csokor snidling,
friss bazsalikom és tárkony,
4 dl joghurt,
só,
kevés borecet vagy citromlé

Elkészítés:
Az uborkát meghámozzuk, legyaluljuk, besózzuk és állni hagyjuk egy órát, majd leszűrjük. Finomra vágjuk a zöldfűszereket, belekeverjük a joghurtba, és ha nem elég savanyú, borecettel vagy citromlével ízesítjük. Belekeverjük a leszűrt uborkát, és lehűtve tálaljuk.

Tipp: A nálunk kapható joghurt közel sem olyan sűrűségű, mint a görög. Ha a salátát túl hígnak találjuk, bármilyen ízesítés nélküli tejszínes krémsajttal sűríthetjük.

 

 

Horiatiki - Görög saláta 

Hozzávalók:
50 dkg paradicsom,
50 dkg uborka,
2 lilahagyma,
1 kis fej káposzta,
1 fej saláta,
2 paprika,
2 sárgarépa,
25 dkg feta sajt,
oregánó,
só,
1 citrom leve,
olívaolaj

Elkészítés:
Megmossuk a hozzávalókat, csíkokra vágjuk a káposztát és a salátát, felkockázzuk a paradicsomot, az uborkát, és a paprikát, karikára vágjuk a hagymát, lereszeljük a répát. Összekeverjük a feldarabolt zöldségeket, meglocsoljuk a citrom levével és olívaolajjal, ízesítjük sóval, oregánóval és a tetejére szórjuk a feldarabolt feta sajtot.