Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kőrözött és még sok finom kenyérre való

2008.03.16

 

Kenyérre, almaszeletre, gyümölcsszeletekre, paprikába stb...

 

Kőrözött:

 

Kép Hozzávalók (4 személyre):

30 dkg juh vagy tehéntúró, legjobb vegyesen

5 dkg vaj vagy margarin

1 fej vöröshagyma

pirospaprika

kiskanál mustár (lehet dijoni)

só, bors, köménymag

ha az állaga engedi, ízlés szerint tejföl


Elkészítés:

A hagymát apróra felvágjuk. A túrót eldolgozzuk a margarinnal, pirospaprikával (akkor elég a paprika, ha a krém narancssárga színűvé válik), sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a köménymagot is. Az egészet jól kikeverjük, rövid időre hűtőszekrénybe tesszük.

Felhasználás:

kenyérre, kenyér falatkákra kenve (friss, rozsos a legjobb)

önmagában (naaaa, nem nagykanállal, csak diszkréten)

paprikába töltve

hmmmmm

 

Fűszeres túrókrém

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg túró, 1 csokor snidling, fél csokor kapor, fél csokor petrezselyem, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál tej vagy tejföl, 4 nagy szelet rozskenyér
Előkészítés: A túrót átpasszírozzuk. A snidlinget, a kaprot, a petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
Elkészítés: A túróhoz keverjük a tejet, a snidlinget, a kaprot, a petrezselymet, a hagymát, a fokhagymát, majd megsózzuk, borsozzuk, jól kikeverjük. A rozskenyeret kettévágjuk, megkenjük a krémmel, és paradicsommal díszítjük.
Tipp: Pudingformába töltve tegyük hűtőbe néhány órára, megtartja a formáját!

 

Céklás szendvicskrém

Hozzávalók 10 adaghoz: 15 dkg natúr vajkrém, 15 dkg cékla, kevés őrölt kömény, kevés fokhagyma
Elkészítése: A nyers céklát lereszeljük, a hozzáadjuk a vajkrémet, ízesítjük, majd jól összekeverjük. (apróra tépkedett salátalevelekkel különösen finom!)

 

Padlizsánkrém

Hozzávalók 4 személyre: 2 hosszúkás, vékony padlizsán (45-50 dkg), 1 nagy fej vöröshagyma, fél dl olaj, 3 gerezd fokhagyma, citromlé, só és törött fekete bors ízlés szerint.
Előkészítés: a padlizsánt megmosom, héjastul karikákra vágom, és mindkét oldalát megsózva, 20 percig hagyom állni, addigra keserű levét kiengedi. Közben a hagymát megtisztítom és kockákra vágom. A padlizsán levét leszűröm, és szűrőben le is öblítem. Ha lecsöpögött, ugyancsak felkockázom.
Elkészítés: a felhevített olajon sárgára fonnyasztom a vöröshagymát, majd hozzáadom a padlizsánt. Megsózom, megborsozom. Fedő alatt, gyakori keverés közben puhára párolom. Turmixgép poharába teszem, kevés citromlevet ráöntök, beleszórom a zúzott fokhagymát, és pépesre töröm. Ha már teljesen kihűlt, megkóstolom, és ha szükséges, még kevés sóval, borssal ízesítem. Zárható üvegbe teszem, és hűtőszekrényben tartom. Sokáig eláll. Pirított kenyérszeletekre kenve előételnek vagy vacsorára való.

Padlizsánkrém

Hozzávalók: 4 db nagy padlizsán, 1 fej vöröshagyma, 1 dl olaj, só, kevés citromlé.

A padlizsánt szárazra töröljük, majd parázson, vagy a tűzhely lapján megsütjük. A langyosra hűlt padlizsánt egy éles késsel hosszában kettévágjuk, kanállal óvatosan kiemeljük a belsejét, majd szűrőbe téve lecsöpögtetjük a kesernyés levét. Fa- vagy műanyag késsel- jó apróra vagdaljuk. Porcelántálban alaposan elkavarjuk, miközben apránként olajat adunk hozzá. Egy fej vöröshagymát lereszelünk, levét lecsöpögtetjük és belekeverjük a padlizsánkrémbe. Sózzuk, pár csepp citromlével ízesítjük. Friss kenyérre kenve igen ízletes eledel.

 

Tojáskrém 

 

KépHozzávalók: 10 db főtt tojás, 2 dl tejföl, 12,5 dkg margarin, kevés ételízesítő, újhagyma, petrezselyem
Elkészítés: A főtt tojást kicsi kockákra vágni, esetleg lereszelni az újhagymát apróra vágni, a margarint önmagában
habosra. keverni, majd az összes alapanyagot fakanállal belekeverni. Pirítósra vagy friss kenyérre kenve . A petrezselyem kihagyható.



Füstöltsajt-krém

Hozzávalók: 20 dkg karaván füstölt sajt, 20 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál pirospaprika
Elkészítés: A sajtot lereszelem, hozzáteszem a vajat, és összeturmixolom vagy habbá verem az egészet, beleteszem a fokhagymát és a pirospaprikát. Pirítóssal ideális.

 

Zöld és fekete olívapástétom

Hozzávalók:
a zöldhöz: 30 dkg magozott zöld olajbogyó, 4 ringli, 3 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál kapribogyó, bors,
a feketéhez: 25 dkg magozott fekete olajbogyó, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál kakukkfű
Elkészítés:
a hozzávalókat (külön a zöldet, külön a feketét) öntsük mixerbe, és gyors fordulaton pépesítsük össze. Kenyérre kenve, saláta mellé kínáljuk.
(forrás: www.nana.hu)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hmmm

(Dorka, 2008.03.17 21:48)

de ehes lettem :-)