Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hajdina

2008.03.16

Hajdina

Kép

vagy pohánka (Fagopyrum esculentum Moench) görög nevét a bükkéhez hasonló, barnás-feketés terméshéjjal borított, háromélű, legömbölyített gúla alakú szemterméséről és nyílhegyet formázó leveleiről kapta.

Elkészítése hasonló a rizséhez:

Édesen: gyümölcsökkel, tejjel

Sósan: zöldségekkel, hússal vagy hús nélkül

Praktikus előző este beáztatni, másnap kb 20-25 perc alatt megpuhul.

 

Alaprecept:

Elkészítés előtt finom szűrőben folyóvíz alatt átmosni.

 

Hozzávalók:

1 bögre hajdina

kicsi só

kis fej vöröshagyma

kis majoranna, bazsalikom, kakukkfű

kis olaj

Elkészítés:

A hajdinát kétszeres mennyiségű vízzel felengedjük, közben beletesszük a felaprított vöröshagymát, olajat, sót és fűszereket. Felforralás után takaréklángon 20 perc alatt elkészül.

 

 

Az édes, tejes változat hasonlóan készül, csak víz helyett tej, zöldség helyett gyümölcs, de egy parányi sóra azért ebben az esetben is szükség van.

Gombócnak:     Kép

egy bögre főtt hajdina (akár rizzsel )

egy bögre főtt  zöldség (egyfajta vagy vegyes)

egy nyers tojás

kevés reszelt sajt (kihagyható)

feltételezem, hogy főzéskor minden ízesítve volt, alaposan összedolgozni, gombocokká vagy lapos lepénnyé formázni, prézliben megforgatni, forró olajban kisütni

önmagában vagy salátával, főzelékkel kitűnőőőő

 

Jó Étvágyat!!!!

 

Kép

Mama